Fagyasztott élelmiszerek megromlásának kárbejelentése

 

Az elmúlt napok időjárási viszontagságai miatt sokan áram nélkül maradtak az országban. Mivel a károsultak jelentős részének lehet lakásbiztosítása, szeretném megkönnyíteni a károsult ügyfelek dolgát a kárbejelentéshez.

Jelen pillanatban a legnagyobb számban a fagyasztott élelmiszerek megromlása jelentkezik kárként.

Sok helyen a téli disznóvágások „termése” odaveszett, és nyilván Te is szeretnéd tudni, hogy pontosan mi a teendő (mi legyen a romlott étellel, hogyan jelentsed be a kárt, milyen nyilvántartásra lesz szükség, stb.).

Ebben nyújtanék segítséget az alábbi kis tájékoztatóval.

„Fagyasztott élelmiszerek megromlása” kockázat több biztosító lakásbiztosítási módozatában található, van ahol limittel, van ahol limit nélkül.

Megnyugtató lehet, hogy amennyiben a szerződés, amire a kárt jelentetted, tartalmazza ezt a kockázatot, a tényleges pótlási értéket (maximum a limitig) téríteni fogja a Biztosító.

Javasolom, hogy a károsultak telefonon jelentsék be a kárt a biztosítójuknál, mint „fagyasztott élelmiszerek megromlása” eseményt, és egy becsült kárösszeget is közöljenek az operátorral.

Igyekszenek rövid időn belül lebonyolítani a szemlét. Ha megoldható, a megromlott árut jó lenne megőrizni a szemléig. Ha ez nem lehetséges, kérik, hogy készítsenek róla fotókat, és írjanak tételes összesítést arról, hogy milyen zöldségből, vagy milyen típusú húsból hány kg romlott meg.

Több olyan hír is érkezett, hogy az áramszolgáltató bekérte a megromlott árut. Ilyen esetben kérik, hogy a leadáskor ügyfeleik kérjenek egy listát a leadott, átvett áruról a fentiek szerint. Ha valaki a romlott húst az erre kijelölt gyűjtőhelyen adja le, szintén kérik, hogy kérjen egy összesítést.

Amennyiben az áramszolgáltató megtéríti a kárt, akkor természetesen a kártérítés a biztosítótól még egyszer nem igényelhető.

Most akkor érdemes elővenned a lakásbiztosítási szerződésedet és megnézni, hogy szerződéskötéskor ilyen kockázatot belevettetek-e? Ha igen, akkor minden rendben. Ha nem, akkor bizony érdemes gondolkodnod azon, hogy itt az ideje a szerződés módosításának.

Ezzel az online díjkalkulátorral a módosítást akár már most meg is tudod tenni. (Ne lepődj meg, a biztosítási alkusz  partnerem oldalára vezet a link, ez így rendben is van…)

Kérdés esetén természetesen állok a rendelkezésedre!:)

A fotó illusztráció, forrása: mindmegette.hu