Árvíz – Még nem késő felemelni a biztosítási összeget

A biztosítók az árvízkárokra is a biztosítási összeget térítik, aki alulbiztosította a vagyontárgyait, még Árvíz - Védekezés a Római-partonmegteheti, hogy a valós értékre emeli azt, így akár százezrekhez juthat, elfogadható többletdíj ellenében – hívja fel az érintettek figyelmét a CLB biztosítási alkusz társaság.

A polgári törvénykönyv tiltja a túlbiztosítást, az alulbiztosításra pedig annyit mond, hogy ekkor a biztosító arányosan kevesebbet fizet. Ezért fontos, hogy a biztosítási összeg – amennyire valaki a vagyontárgyait biztosítja – azonos legyen a valós értékkel.

A biztosítási összeg még közvetlenül az árvíz előtt is megemelhető. Biztosítást viszont már nem érdemes kötni, mivel a biztosítók 15 napos moratóriumot alkalmaznak. Amennyiben a szerződés megkötése és a kár bekövetkezte között ennél kevesebb idő telik el, akkor nem fizet a biztosító – áll a CLB közleményében.

A legnagyobb lakásbiztosító, az Aegon a biztosítottak kárenyhítési kötelezettségére hívja fel a figyelmet. Ennek lényege az, hogy az értéktárgyakat a tulajdonosok helyezzék biztonságba az árvíz megérkezése előtt. Például az elektromos és elektronikus eszközöket célszerű műanyag fóliába csomagolni és a várható vízszint fölé helyezni.
Szintén a polgári törvénykönyv kötelezi a biztosítókat arra, hogy viseljék az ügyfelek kárenyhítéssel kapcsolatos költségeit. Ez akkor is jár az ügyfeleknek, ha – erőfeszítésük ellenére – nem tudták megakadályozni a kár bekövetkeztét.

Az Uniqa Biztosító MTI-hez eljuttatott közleménye pedig arra hívja fel a veszélyeztetett területen élők figyelmét, hogy az árvíz nem azonos a belvízzel. Árvízi az a kár, amelyet a folyó medréből kilépett víz okozott és ezt térítik a biztosítók. A belvízi károk többnyire nem részei a lakásbiztosításoknak.
Ha autóban okoz kárt az árvíz, azt csak a casco biztosítás téríti. A garázsra kötött kiegészítő biztosításban lehet kisösszegű járműkár, de a casco ekkor sem spórolható meg.

MTI 2013. június 5., szerda 14:08

 

Nincs még lakásbiztosításod?

Ide kattintva gyorsan és egyszerűen megnézheted a számodra legkedvezőbb ajánlatot.

Minden K&H és Aegon lakásbiztosításra 20%, MKB biztosításra 30 % kedvezményt adunk!

Az akció 2013.05.29-től visszavonásig érvényes, az ajánlott biztosítási ügyletek már tartalmazzák a kedvezményt.

Már van lakásbiztosításod? És arra lennél kíváncsi, hogy elég korszerű-e, vagy célszerű lenne változtatni rajta? A válaszért ide kattintva tudod felvenni velem a kapcsolatot.