Házrobbanás Óbudán – tudósítás percről-percre

Robbanás történt egy III. kerületi társasházbanRobbanás történt a III. kerületben, a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban, egyelőre két sérültről tudni.

Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-nek elmondta: egy többemeletes épület legfelső szintjén következett be a robbanás, az okát még nem ismerik. A fővárosi tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, mentésre is szükség volt.
A robbanás következtében az épület harmadik szintje és a fölötte lévő tetőtér is leomlott. Az a lakás, ahol a robbanás történt, nehezen kutatható át, mert az omlás a tűzoltók életét is veszélyezteti.
Az épületből 15 embert kellett kikísérni, egy sérültet kórházba szállítottak a mentők, egyet pedig a helyszínen láttak el. A helyszín átvizsgálása még zajlik, ezért egyelőre nem tudni, hogy a lakásban, amelyben a robbanás történt, tartózkodott-e valaki – mondta a hivatalvezető.

MTI 2013. augusztus 7., szerda 3:26

Robbanás történt egy III. kerületi társasházban – FRISSÍTETT (új: két embert még keresnek, útlezárás)

Robbanás történt, majd tűz keletkezett a III. kerületben, a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban, egy embert kórházba szállítottak, kettőt még keresnek. Az épület lakhatatlanná vált.

Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-nek elmondta: egy többemeletes épület felső szintjén következett be a robbanás, az okát még nem ismerik. A fővárosi tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, mentésre is szükség volt.

A robbanás következtében az épület harmadik szintje és a fölötte lévő tetőtér is leomlott. A házból 22 embert kellett kimenekíteni, egy sérültet kórházba szállítottak a mentők, egy csecsemőt pedig a helyszínen láttak el füstmérgezés gyanújával.
A lakásban, amelyben a robbanás történt, két ember lakott, róluk egyelőre nincs információ, a romok jelenleg omlásveszély miatt nem kutathatók.

A statikus veszélyessé nyilvánította az épületet, 35 embert ezért ki kellett telepíteni, elhelyezésükről gondoskodni kell. Puskás Péter, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere már a helyszínen van – mondta a hivatalvezető.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendőrség a helyszíni munkálatok biztosítása érdekében lezárta a Pacsirtamező utca Perc és Nagyszombat utca közötti szakaszát, ezért a környéken a reggeli órákban torlódásra kell számítani.

 

Robbanás történt egy III. kerületi társasházban

 

Tűzoltók dolgoznak Budapest III. kerületében a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban történt robbanás után keletkezett tűz oltásán 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

 

Robbanás Óbudán

 

Tűzoltók dolgoznak Budapest III. kerületében a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban történt robbanás után keletkezett tűz oltásán 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI 2013. augusztus 7., szerda 5:07
 

 

Robbanás Óbudán – Két sérült, 13 személyt ideiglenes szálláson helyeztek el

Egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, amikor szerdán hajnalban lerobbant Budapesten a Tímár utcában egy épület felső szintje – tájékoztatta a helyszínen az MTI-t az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Gázrobbanás történhetett.

Veres Péter elmondta: a detonációt követően 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált háromszintes tetőteres épületből, közülük 13-at ideiglenes szálláson helyezett el a III. kerületi önkormányzat. A szemben lévő társasházból kimenekült 33 ember már visszatérhetett otthonába.

A katasztrófavédők, illetve a mentésben részt vevő egységek továbbra is keresnek két embert. Ők a felső szinten lévő lakásban laknak, ám nem lehet tudni, hogy a robbanás idején otthon tartózkodtak-e. A tűzoltók ugyanis nem “férnek hozzá” az életveszélyessé vált épülethez, amelynek nem lehet rálépni a födémszerkezetére.

A Tímár utcát teljes egészében lezárták, az épület állékonyságát szakértő fogja megvizsgálni. A romok eltakarítása akár napokat, heteket is igénybe vehet – mondta a kirendeltségvezető.
Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az épület előtti utcát, illetve az ott parkoló gépkocsikat törmelék, leszakadt födémszerkezeti elemek borítják. Az éjjel két órakor bekövetkezett robbanást követően még 7 órakor is por szállt a környéken, amely a környező utcákban parkoló gépkocsikat is beborította. Az épületből hatalmas, helyenként több mázsás szerkezeti elemek lógnak az utca fölé. A kémények, tetőszerkezeti elemek szabadon állnak.
Az MTI a helyszínen azt az információt kapta, hogy a szerencsétlenséget valószínűleg gázrobbanás okozta.

 

Robbanás történt egy III. kerületi társasházban

 

Tűzoltók dogoznak egy robbanásban megsérült háznál Budapesten, a Tímár utcában 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI 2013. augusztus 7., szerda 6:59
 

 

Robbanás Óbudán – Két nőt egy idősek otthonában helyeztek el

Két idős nőt egy óbudai idősek otthonában helyeztek el a hajnali, Tímár utcai robbanás után, a többi lakó megoldotta az elszállásolását – tájékoztatta a III. kerületi önkormányzat szerdán az MTI-t.

A Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a lakók mentésére is szükség is volt. A ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott, két lakót nem találnak. Egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a régi, tégla építésű ház lakhatatlanná vált, a környező épületekben pedig ablakok törtek ki és leszakadt több redőny. A ház gázfűtéses volt, de még vizsgálják a robbanás okát.
A lakóépületből két idős asszonyt a Harrer Pál utcai idősellátó intézménybe helyeztek el, a többi lakó megoldotta az elszállásolását. Többen nyaralnak, őket értesítették – tudatta az önkormányzat.

 

Robbanás Óbudán

 

Robbanásban megsérült ház Budapesten, a Tímár utcában 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI 2013. augusztus 7., szerda 8:45
 

 

Robbanás Óbudán – Bevetik a Hunor mentőcsapatot az eltűntek keresésére

Bevetik a Hunor mentőcsapat egyik egységét az óbudai házrobbanásban eltűnt két ember keresésére – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta, a kutató-mentő csapat már úton van, feladatuk a helyszín felderítése. Keresőkutyákat is visznek magukkal.
Az OKF honlapján közzétett ismertető szerint a katasztrófavédelmi főigazgatóság égisze alatt működő, speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos mentőszervezet szakfeladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése. A csapat alkalmas a veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére.

A Hunor mentőcsapatot azért veti be az OKF, mert továbbra sem találják azt a két embert, aki abban a III. kerületi, Tímár utcai épületben lakik, ahol szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt. A robbanásban a ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott. A statikus előzetes véleménye szerint jelenleg a teljes épület életveszélyes, de még további vizsgálatokra van szükség.

A mentők egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről. A detonációt követően 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált házból. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a lakóépületből két idős asszonyt a Harrer Pál utcai idősellátó intézményben helyeztek el, a többi lakó megoldotta az elszállásolását.

MTI 2013. augusztus 7., szerda 9:41
 

 

Robbanás Óbudán – Mentők: egy fiatalember szenvedett súlyos sérüléseket

Egy fiatalember szenvedett súlyos sérüléseket a szerda hajnali óbudai házrobbanásban – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál elmondta, a férfi a vállán, a karján és a fején sérült meg, feltehetőleg a ráomló törmeléktől. A mentők még a helyszínen infúziót adtak neki, majd az egyik kórház traumatológiai osztályára szállították.
Tájékoztatása szerint a mentők a helyszínen több lakót is megvizsgáltak, egyiküket, egy idős asszonyt, aki rosszullétre panaszkodott, belgyógyászati osztályra vitték.

A szóvivő elmondta, a mentők a robbanás után öt autóval érkeztek a Tímár utcába, és egy kocsi azóta is a helyszínen van a bontást végzők esetleges sérüléseinek ellátására.
Szerda hajnalban történt feltehetőleg gázrobbanás a III. kerületi Tímár utca egyik házában. Két lakót még nem találnak, de egyelőre nem biztos, hogy az épületben tartózkodtak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Hajdu Márton azt közölte, bevetik a Hunor mentőcsapat egyik egységét a két ember keresésére.

MTI 2013. augusztus 7., szerda 10:07
 

 

Robbanás Óbudán – Tovább omlik az épület, a szakemberek nem tudják megközelíteni

A szakemberek egyelőre nem tudják megközelíteni a szerda hajnalban felrobbant, életveszélyessé nyilvánított óbudai épületet, mert az tovább omlik – számolt be az MTI tudósítója a helyszínről.

A Tímár utcai házról időről időre újabb épületrészek, törmelékhalmok zuhannak le hatalmas porfelhőt keltve, ezért a tűzoltók, és az időközben a helyszínre érkező Hunor mentőcsapat tagjai sem tudják megközelíteni.
A szakemberek jelenleg gépekkel próbálják a ház instabil szerkezeti elemeit eltávolítani.

Azt továbbra sem tudni, hogy az épületben lakó két idős ember a robbanás idején a házban tartózkodott-e.
Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel azt közölte, egy fiatalember szenvedett súlyos sérüléseket a házrobbanásban; a férfi a vállán, a karján és a fején sérült meg, feltehetőleg a ráomló törmeléktől.

 

Robbanás Óbudán

 

Elszállítanak egy sérült személygépkocsit egy robbanásban megsérült ház mellől Budapesten, a Tímár utcában 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI 2013. augusztus 7., szerda 10:57
 

 

Robbanás Óbudán – Megkezdték a keresést, lezárták a Pacsirtamező utcát

A Hunor mentőcsapat tagjai megkezdték az óbudai házrobbanásban eltűnt két ember keresését szerda délben – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A bontási munkák megkezdése miatt biztonsági okokból lezárták a Pacsirtamező utcát.

Korábban nehezítette a mentési munkálatokat, hogy az épületet csak gépekkel lehetett megközelíteni az időről időre utcára omló épületrészek miatt. A romos épületbe a Hunor mentőcsapat tagjain kívül már a tűzoltók is bejutottak. A Hunor mentőcsapat 25 tagja három keresőkutyával és speciális műszerekkel érkezett a helyszínre.
Nem sokkal szerda dél előtt biztonsági okokból teljes szélességében lezárták a nagy forgalmú Pacsirtamező utcát, az útszakaszon a Budapesti közlekedési központ (BKK) buszai sem közlekednek. A lezárásra a bontási munkálatok megkezdése miatt volt szükség; a szakemberek jelenleg ennek a tervein dolgoznak.
A III. kerületi önkormányzat a honlapján arról tájékoztatott, hogy négy embernek, köztük egy házaspárnak biztosítottak átmeneti lakhatást és további kilenc lakó ideiglenes elhelyezését oldották meg. Az önkormányzatnak hat szükséglakása van hasonló esetekre.

Az épület előtt parkoló – valószínűleg totálkáros – autókat az önkormányzat költségén a közterület-felügyelet Pók utcai telephelyére szállítják, s a rendszámok alapján értesítik a tulajdonosokat. Közölték azt is, hogy az omlásveszély miatt lezárják a forgalom elől a Pacsirtamező utca Perc utca és Nagyszombat utca közötti szakaszát is, a területet munkaterületté nyilvánították.
Puskás Péter III. kerületi alpolgármester a helyszínen azt mondta, az önkormányzat a lakók segítségére lesz a romeltakarításban, helyreállításban, kárrendezésben egyaránt.
A történt robbanás miatt a 9-es, a 29-es és a 86-os buszok ismételten terelve közlekednek, a Kiscelli utca és a Tímár utca megállók kimaradnak.
Szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt a III. kerületi Tímár utca egyik házában. A robbanásban a ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott. A mentők egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről.

 

Robbanás Óbudán

 

A Hunor mentőcsapat tagjai egy robbanásban megsérült háznál Budapesten, a Tímár utcában 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

 

Robbanás Óbudán

 

Tűzoltók emelődarus kocsival a budapesti Tímár utcában, egy robbanásban megsérült háznál 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI 2013. augusztus 7., szerda 12:30
 

 

Robbanás Óbudán – Az önkormányzat átmeneti segélyt ad a lakóknak

Átmeneti segélyt ad az III. kerületi önkormányzat a szerda hajnali robbanás miatt lakás nélkül maradtaknak.

Az önkormányzat szerdán a honlapján közölte, hogy 28 500 forint támogatást adnak a hajnali robbanásban érintett lakóknak, egy nagyobb támogatási összeg folyósítása érdekében pedig csütörtökre összehívják a kerület Egészségügyi, Szociális és Lakásgazdálkodási Bizottságát. A robbanás károsultjainak ügyét soron kívül intézik.
A tájékoztatás szerint a károsultak között két gyermekes család is van. Nekik rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is nyújthat az önkormányzat, aminek összege egygyermekes család esetén 42 750 forint. Ezt azonnal megkaphatják az érintett családok.
A Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a lakók mentésére is szükség is volt. A ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott.

MTI 2013. augusztus 7., szerda 13:51