Gázrobbanás Óbudán – amikor egy egész élet munkája veszik kárba…

Robbanás Óbudán - Két holttestet találtak a mentõalakulatoSzáz-, illetve kétszázezer forint rendkívüli segélyt kapnak az óbudai házrobbanásban érintett családok – ismertette Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere az Egészségügyi, Szociális és Lakásgazdálkodási Bizottság csütörtöki döntését a baleset helyszínén újságírókkal.

A polgármester tájékoztatása szerint szerdán két idős embert nyugdíjasházi lakásban helyeztek el, három családot pedig önkormányzati lakásokban. A többi lakó megoldotta a saját elhelyezését. Bús Balázs jelezte: sokaknak ruhát, élelmiszert adtak és segítettek a szükséges gyógyszerek beszerzésében is.
A kerületi önkormányzat szerdán három gyermekes családnak adott 47 ezer forintos rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, csütörtökön pedig tíz család rendkívüli segélyezéséről döntöttek. Az egyedülállók száz-, a családok kétszázezer forintot kapnak még a nap folyamán – tette hozzá.

 

Robbanás Óbudán

 

Az épületet elhagyó lakók Budapesten, a Tímár utcában 2013. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

 

Bús Balázs azt is elmondta, hogy a lakásokba csak a már megkezdett statikai vizsgálatok után lehet visszamenni a személyes holmikért, ugyanakkor először el kell szállítani a törmelékeket. Mint mondta, a ház belső udvarán nagy mennyiségű törmelék van, amit másfél-két nap alatt lehet elvinni.
A társasházat lekapcsolták minden közműszolgáltatásról.

Papp Ferenc, az önkormányzat által megbízott statikai szakértő újságíróknak annyit mondott: először a belső udvart kell veszélyteleníteni, s ha lesz egy biztonságosan járható közlekedő sáv, akkor meg lehet majd közelíteni a lakásokat. Ez még néhány nap – tette hozzá.
Bús Balázs azt is elmondta, hogy az a lakás, ahol a robbanás volt, teljesen megsemmisült, a szomszédos lakás pedig részben. Arról majd a lakóközösség dönt, hogy lebontásuk vagy visszaépítésük gazdaságos-e.

A polgármester arról is beszámolt, hogy noha a házban nem volt önkormányzati tulajdon, felvették a kapcsolatot a társasház biztosítójával és minden segítséget megadnak a közös képviseletnek a kárrendezésben. Ahol bútorokra, egyéb felszerelésekre van szükség, ott a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól is segítséget kapnak az érintettek – jegyezte meg.

A robbanás miatt kilenc autó sérült meg, azokat a Pók utcai telephelyen helyezte el a városrész közterület-felügyelete.

 

Robbanás Óbudán - Két holttestet találtak a mentõalakulato

 

Tűzoltók leemelik annak az idős nőnek a holttestét, aki gázrobbanásban halt meg a III. kerületi Tímár utcában 2013. augusztus 7-én éjjel.
MTI Fotó: Lakatos Péter

 

Robbanás Óbudán - Két holttestet találtak a mentõalakulato

 

Tűzoltók leemelik annak a férfinak a holttestét, aki gázrobbanásban halt meg a III. kerületi Tímár utcában 2013. augusztus 7-én éjjel.
MTI Fotó: Lakatos Péter

 

A Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a ház felső két szintje leomlott. A mentőalakulatok késő este két holttestet találtak. Az életveszélyessé vált épületbe a tűzoltók és a Hunor mentőcsapat tagjai sokáig nem tudtak bejutni az időről időre az utcára hulló épületdarabok miatt.
Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a Tímár utca ház előtti szakaszán még sok a törmelék, a szakemberek folyamatosan dolgoznak a romok eltakarításán.

MTI 2013. augusztus 8., csütörtök 12:17
Megjegyzés: Csak remélni tudom, hogy a társasháznak jó biztosítása volt, s a lakóknak is volt privát-, mindenre kiterjedő biztosításuk. Nem is beszélve a kilenc gépkocsi tulajdonosáról…

Megkérdeztem kárszakértő kollégámat – WOLF JÓZSEF-et, a KOGENCIA Kárrendező Iroda Kft ügyvezetőjét -, mit tanácsol a károsultaknak? Ő a következő részletes tájékoztatást adta:

Amikor olyan káreseményről beszélünk, ahol másnak okozott kár is van, kétfelől kell megvizsgálni a kártérítési lehetőségeket.

– Egyrészt, hogy saját magunknak milyen biztosítása van,
– másrészt, hogy a felrobbant lakásnak, és a lakóközösségnek milyen biztosítása van. Ennek a felelősségbiztosítására is lehet kárigénnyel élni.

De, a felelősségbiztosításhoz való kárigénynél nagyon fontos, hogy a robbanásnak kell, hogy legyen felelőse.

Az ilyen robbanások általában két okra vezethetők vissza:

– műszaki meghibásodás, vagy
– emberi tevékenység.

A műszaki meghibásodásnak nem feltétlenül lesz felelőse, az emberi tevékenységnek azonban igen.

Ennél a robbanásnál biztos, hogy igazságügyi szakértő fogja megállapítani az okot, ez lesz a kártérítés alapja.

–   Ha a robbanásnak nincs felelőse, akkor csak a saját biztosításunkra lehet kárigénnyel élni.

– Ha lesz felelőse, akkor a felelős, a károkozó (vélhetően vagy a lakás használója, vagy a lakóközösség) felelősségbiztosítására is.

Fontos, hogy csak a vagyontárgyaknál (lakás, bútorok, autó, stb.) nem lehet két biztosításra kártérítést kapni. A személybiztosításoknál (csonttörés, kórházi ellátás, haláleset, stb.) viszont az is lehet, hogy a saját biztosítására és a felelősségbiztosításra is kap.

Először nézzük, hogy saját biztosítás esetén milyen biztosítások jöhetnek szóba, és mikre lehet kártérítést kérni:

– lakásbiztosítás: épület és ingósági károk.
– lakóközösség biztosítása: épületkárok.
– önálló személybiztosítás (baleset, egészség, életbiztosítás): egészséggel és testi épséggel kapcsolatos károk (a csonttöréstől a halálesetig), megfelelő biztosítás esetén kórházi ápolásra, vagy műtétre is.
– lakásbiztosításban lévő személybiztosítás (baleset, egészség, életbiztosítás): egészséggel és testi épséggel kapcsolatos károk (a csonttöréstől a halálesetig), megfelelő biztosítás esetén kórházi ápolásra, vagy műtétre is.
– az autó casco biztosítása: az autó, javítása, vagy totálkár esetén a kárkori ára csökkentve a maradvány értékkel.

Másodszor vizsgáljuk meg azt, hogy milyen biztosítások jöhetnek szóba felelősségbiztosítás esetén, és mire lehet kárt igényelni, már, ha a felelősség megállapításra kerül:

– A felrobbant lakás felelősségbiztosítása: a robbanás által okozott minden kár.
– A lakóközösség felelősségbiztosítása: a robbanás által okozott minden kár.
– Ha a lakásban szakember végzett javítást, vagy átalakítást, és ennek következménye a robbanás, akkor az Ő felelőssége is felmerülhet. Itt is minden, a robbanás által okozott kárt figyelembe lehet venni.

Az okozott minden kárt ezért célszerű kifejteni.
Ebben az esetben azt jelenti, hogy minden vagyoni és nem vagyoni kárra lehet kárigénnyel élni.

A teljesség igénye nélkül, mik lehetnek ezek?

Vagyoni kár:

– a többi lakásban keletkezett kár: vakolat, festések, üvegezések, nyílászárók javítása, cseréje, takarítás, koromeltávolítás, szállítás, stb.
– Az ingóságokban keletkezett kár: összetört bútorok cseréje, javítható bútorok javítása, tönkrement elektromos eszközök, takarítás, javításra szállítás, stb.
– az autóban keletkezett kár. Továbbá szállítási, tárolási költség, az autóban megsérült további ingóságok ára, bérautó költsége, stb. a meglévő érvényes biztosítás alapján.

Ha valaki megsérült, és kórházba, táppénzre került, akkor

– Kieső jövedelem: a keresőképtelenség miatt elmaradt bevétel, akár magánszemélyről, akár vállalkozásról beszélünk. Igen komoly bizonyítási eljárást kell hozzá tenni.
– Ha szükséges, a gondozás, a kisegítő költsége.
– A betegség miatti többletköltségek: gyógyszerek, segédeszközök, utazási költségek, gyógytorna költségei, stb.
– De, sok egyéb kisebb jogcím van még. Például élelemfeljavítás, ruházati többletköltség, látogatási költség, fogpótlás, stb.

És végül a nem vagyoni kártérítés:

Ezt olyan esetben lehet igényelni, ha valakinek a károkozás miatt lényegesen megváltozik az élete, olyan kihatásoknak lesz kitéve, aminek előtte nem. Ide tartozik az elszenvedett fizikai, vagy lelki sérülés miatti kártérítés is.

Hozzá kell tenni, hogy minden biztosításnak van kárlimitje, ez legtöbbször a biztosítási összeg. A biztosító legfeljebb ezt az összeget fizeti ki az összes kárra.
Ha a kifizetendő károk nem érik ezt el, akkor nincs probléma.
Ha elérik, akkor igen. Ebben az esetben a károsultak között részarányosan fogják felosztani a kárlimitet, ami azt jelenti, hogy senki sem fog hozzájutni a teljes kárához.

Remélem segítettem az olvasóinak Éva.
Legyen balesetmentes napja!

Az Ön és ügyfelei kárrendezője:

Wolf József
www.karkifizetes.hu
30 583 48 40

Köszönöm kedves József a részletes tájékoztatást!

Éva