Kötelezőt váltani tudni kell! Segíthetek?

Kotelezo-biztositasMegjelentek a biztosítók az új tarifáikkal, amelyet idén nem újságban, hanem az interneten kötelesek közzé tenni.
Nálam is – ha a programozók végeztek – jövő héttől már működni fog a KGFB KALKULÁTOR. Az ajánlott linken egy rövid tájékoztatót olvashatsz a program működéséről, ajánlom az elolvasását.

Téged akkor érint a mostani kampány, ha 2010. előtt vetted a kocsidat/motorodat/utánfutódat.

A jelenlegi biztosítódtól november 11-ig meg kell kapnod a következő évre ajánlott új díjat. Ehhez tudod viszonyítani a kalkulátor használatával a többi biztosító díjajánlatát.

TEDD PRÓBÁRA, KATTINTS IDE >>>

Felmérések szerint akár 250-500 Ft-tal kevesebb díjért is biztosítót váltanának az emberek, miközben a benzin literjének ára lehetne akár 750 Ft-is… Persze ennyitől még igen távol áll a benzinár, de a kötelezőnél érdemes az áron kívül más dolgokat is figyelembe venni.

Azért fontos körültekintően döntened, mert Te is könnyen kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy ha Téged ér kár, bizony a legolcsóbb biztosítással rendelkező “károkozó” biztosítója nem fogja magát összetörni a magasabb kárrendezési színvonalért.

A baleseti adó még több éve sajnos emeli a díjat, de mi van, ha nincs cascód és Te okozol kárt? Akkor a kocsidban keletkezett kár teljes összegét saját magadnak kell állni, már ha egyáltalán még érdemes megjavítani a kocsidat.

Ezért jött elő több biztosító is a KGFB kiegészítő biztosításaival. Ha nincs cascód, ezek közül többet is érdemes belevenned a biztosításodba, mert igaz, hogy magasabb lesz a díjad, viszont nem kell remegned amiatt, hogy ha saját magad okoztál egy balesetet, a Te autód kárát magadnak kell kifizetni.

Akkor is érdemes bizonyos kiegészítőket belevenned, ha például szoktál “teleautós” szolgáltatást nyújtani. Hiszen nem hivatalosan, de taxiként használod a kocsidat, taxis felár nélkül! Az utasaidért Te vagy a felelős és ha nincs erre vonatkozó (bennülők baleset-biztosítása) felelősségbiztosításod, bizony aki beperel, állnod kell a per-, és kártérítési költségeket egyaránt. Egy komoly balesetnél ez pedig anyagilag tönkre is tehet.

Gondold végig, amikor az autódat vezeted, milyen helyzetekbe kerülhetsz? És nincs cascód?

Gyakran vezetsz a városodban vagy országúton? Akkor két-három fokozott kockázatod van: kátyúkár, vadkár, és a bennülők balesete.

Ha gyakran vezetsz az autópályán, akkor a szélvédőkár és a bennülők balesete fordulhat elő, de számíthatsz arra is, mi van, ha Te okozol balesetet? Erre jó az “okozói felelősségbiztosítás”, mert a saját kocsidat így tudod biztosítani, olcsóbban, mint egy cascóval.

Kisgyermekkel utazol gyakran? Gyermekülés is van a kocsidban? Akkor neked a kiegészítő gyermekülés-biztosítás; a bennülők baleset-biztosítása, valamint egy assistance-biztosítás mindenképpen elkél.

– A házi kedvencedet szoktad ide-oda szállítani? Akkor neked való az őket biztosító kiegészítő.

Ebben az évben kárt okoztál? Neked akkor valószínű, hogy sikerül biztosítócserével csökkentened a károkozás miatt megemelt díjadat.

Új helyre költöztél? Gyermeked született? Netán közalkalmazott lettél? Bizonyára lesz olyan biztosító, amelyik emiatt kedvezményben részesít, illetve olcsóbb lehet a díjad a tavalyinál.

A családi autót többen is szoktátok vezetni de a kgfb a Te neveden van? Akkor neked ajánlott az a kiegészítő biztosítás, amely segít megőrizni a bónuszodat, ha nem te, hanem valamelyik családtagod okoz a kocsiddal balesetet.
Ugyanez a kiegészítő előnyös a céges autók esetében is, amelyeket más-más személy is vezethet. Megjegyzem, fontos, hogy pontosan add meg a gépkocsit hány éves korú személy vezetheti.

Mi a helyzet akkor, ha év közben a biztosítód mondta fel a biztosításodat?
Akkor nézd meg,mennyi díjat fizettél és ha kevesebbet, mint amiről a biztosítód értesített, akkor díjelmaradás miatt törölték a biztosításodat.
Hogy miért is lehetséges ez? A baleseti adó miatt. Ugyanis, ha nem a teljes összeget fizeted ki, hanem kevesebbet, a biztosító köteles az adót beküldeni, s így a biztosításod rögtön “fedezetlen” díjú státuszba kerül.
A felmondott kgfb-t újrakötni általában csak jóval magasabb díjjal lehet, mindenképpen ugyanahhoz a biztosítóhoz, amelyik nem kapta meg a díjat. Ráadásul a “fedezetlenségi” időszakra számolhatsz napi 3-400 forinttal is, amit ki kell fizetned!

Nem kell kapkodnod! Ha már az ügyfelem van, automatikusan küldöm az új kalkulációt. 

Ha még nem vagy az ügyfelem, de szeretnél az lenni, akkor a meglévő biztosításod felmondási határidejére kell koncentrálnod, a felmondási nyilatkozatnak- és az alkuszi megbízási szerződés aláírt példányának november 28-ig be kell érkeznie az irodánkba.
(Magyar Könyvvizsgálói Kamara Biztosítási Alkusz Kft. 1063 Budapest, Szinyei Merse u. 8.)

Természetesen, bármilyen biztosításoddal kapcsolatos kérdésedre minél előbb válaszolok, csak tedd fel a kérdésedet az elérhetőségeimen.