Kötelező! De ki fizeti a révészt…?

Óriási várakozás előzte meg az idei kötelező biztosítási kampányt, két ok miatt:

1.) A szakma képviselői sorozatosan azt nyilatkozták, hogy a tavalyi díjak mélyrepülése után,  az idei kampányban már nem várható jelentősen alacsonyabb díj;
2.) A másik ok pedig  a “beígért” biztosítási adó.  Mivel senki nem tud semmi biztosat, hát a biztosítók lementek a díjjal, így olcsóbbá téve a várható biztosítási adó összegét is, ami már a  VÁLTSAK – NE VÁLTSAK? döntéshozatalt megkönnyíti…

Na de hogyan gondoskodj magadról? Mire is kell az idén (is) fokozottan figyelned?

Első sorban a határidőkre…

  • Megvárni és megnézni a jelenlegi biztosító 2012-re szóló díjajánlatát. Ennek november közepéig meg kell érkeznie hozzád.
  • Összehasonlítani a kapott díjat egy díjkalkuláció segítségével. (Ezt itt nálam, erre a linkre kattintva :2012 évi biztosítás váltás, vagy itt – jobbra fent – a bejegyzés mellett, az oldalsávban a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Biztosítási Alkusz Kft képére kattintva azonnal meg is teheted. Gépjármű kötelező felelősségbiztosítási kalkuláció, 2012 évi biztosítás váltás, utána kapcsolattartónak Pálinkás Éva kiválasztása!) A kalkuláció elkezdése előtt vedd magad mellé az irataidat, hogy a számokat, dátumokat, adatokat ne kelljen keresgélned, minden kéznél legyen… Ne feledd, hogy az üzembentartóra kell kalkulálnod!
  • Mérlegelned kell a megkapott eredményt, – ha esetleg kérdésed lenne a jó döntés meghozatalához – bátran hívj Skype-on, vagy írj e-mailt, segítek!
  • Legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt- 2011.november 30-ig – írásban fel kell mondanod a meglévő biztosítást, aminek a jelenlegi biztosítóhoz dokumentáltan meg is kell érkeznie. Ha az én oldalamon keresztül megkötöd a kötelező biztosítását, akkor mi a biztosítóhoz időben eljuttatjuk a felmondásodat. Persze kérem, hogy a kinyomtatott megbízási szerződést aláírva e-mailben (beszkennelve) vagy faxon hozzám juttasd el.
    Ha elsőre mégsem kötöd meg az új biztosításodat, létkérdés, hogy a régi biztosításod felmondásának fax, a tértivevényes postai küldemény másolata a kezedben legyen, illetve a felmondó nyomtatvány személyes dátumozott átvetesd valamelyik ügyfélszolgálaton.  A határidők elmulasztása és ezek nélkül a dokumentumok nélkül nem lesz érvényes az újonnan megkötött biztosításod.
  • Miután a meglévő biztosításodat sikeresen felmondtad november 30-december 01. éjfélig, ezután még van időd december 31-éig megkötni az új biztosításodat. Persze nálunk az online tarifáló programunkban ez egyszerre megy, tehát ahogy eldöntötted melyik biztosítót választod, a felmondással egyidejűleg, azonnal meg is tudod kötni az új biztosítást.
  • Ezután már csak várnod kell az új/régi biztosítódtól a kötvényt, ahogy az megérkezik máris tudod fizetni a díjat. Ezt ne húzd el, jobb időben túl lenni rajta.
  • A biztosítási adóról (ma még) nem tudunk semmi biztosat, ezért erre Te is figyelj oda, bár a biztosítód a törvény érvénybeléptetése után bizonyára azonnal küldeni fogja az értesítést a csekkel együtt…
  • A jövő évben figyelj arra, hogy ha külföldre mész, célszerű a biztosítótól közvetlenül, vagy akár nálunk  “nemzetközi zöldkártyát” kérni, függetlenül attól, hogy EU-s országba mész-e vagy sem. EU-n kívüli országokba pedig kötelező kérni – ingyenes! Ezt a biztosítód ügyfélszolgálatán közvetlenül, vagy a mi ügyfélszolgálatunkon tudod megtenni, csak a megfelelő adatokat kell kitöltened. Egyre kérlek, hogy időben gondolkozz, mert van “hivatalos munkaidő”, tehát ne az utolsó pillanatban küldd el az igényedet, kalkuláld bele a postázás idejét is… Azt bizonyára tudod, hogy ez a zöldkártya igazolja külföldön, hogy itthon van gépjármű felelősségbiztosításod, ami külföldön is érvényes, ha kárt okozol.

Tény, hogy több biztosító elkezdte a hozzá “hűséges” ügyfeleket kedvezményezni, legalább azzal, hogy nem emelte a díjukat. Szerény lépés, de ebben a kegyetlen és öldöklő árharcban egy vékony reménysugár! Ugyanis a biztosítók évek óta nem arról voltak híresek, hogy a hozzájuk hűséges ügyfeleket kiemelt bánásmóddal jutalmazzák. Sőt!

Vagyis ők fizették a révészt! Velük, a hűségesekkel fizettették meg az új – és a trükközési lehetőséget kihasználó – hozzájuk újrakötő ügyfeleknek adott díjkedvezményt.
Nos, ez véleményem szerint minden volt, csak igazi piaci verseny nem. Inkább a szakma lejáratását segítette elő, aminek meg is van, és meg is marad az eredménye: az ügyfelek egyre kevésbé fognak bízni a biztosítókban.
És ez óriási presztízsveszteség, hiszen egy biztosítónak az alaptőkéjét leginkább az ügyfelek bizalmára kell alapoznia – nem csak a hivatalos forintosított alaptőkére. Ezt a bizalmat eljátszani, hát bizony nem a legszerencsésebb.

Egyelőre ennyit az idei kötelező kampányról, amint be tudok számolni egyéb és lényeges tapasztalatról, információról, jelentkezem.

Addig is, ha kérdésed lenne, tedd fel akár itt a blogban, vagy írj e-mailt, hívj Skype-on – most még van egy kis időd a gondolkodásra.

U.i.: Ha 2010-ben vagy annál később vetted a gépjárművedet, akkor neked nem most kell figyelned, hanem a vásárlás napját! A 30 nappal korábbi felmondás akkor is érvényes, csak év közben.

ÚJ, KÉNYELMI SZOLGÁLTATÁS! NEKED!
Ha nálam kötöd meg a kötelező biztosításodat, vagy a kezelésembe adod a meglévő szerződésedet, akkor az évfordulód előtt 60 nappal  küldök egy emlékeztető e-mailt és egy kalkulációt!  Így nem csúszol ki a határidőből és össze tudod hasonlítani a jelenlegi biztosítód ajánlatát a többiekével!
VAN AKI MÁR MOST IS ÉL VELE, TE SE HAGYD KI!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.