Év közben emelkedett, év végén zuhanhat a kötelező biztosítás díja

– Januártól mostanáig – átlagosan – 15 százalékkal emelkedtek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás Kotelezo-biztositas(kgfb) díjak, de az október végi tarifahirdetéskor akár 50 százalékos árzuhanást is elképzelhetőnek tart a netrisk.hu internetes alkusz.

Csütörtöki, az MTI-nek eljuttatott közleményében a portál ismerteti: a tavaly év végi kgfb kampány végére 19 900 forint átlagdíj alakult ki azoknál, akiknek január elsején fordult a biztosításuk. Miután a biztosítók – ettől az évtől először – év közben is módosíthatják a díjaikat, októberre az átlagdíj 22 891 forintra emelkedett. Eddig az ezen a piacon tevékenykedő 15 biztosító 44 tarifa változtatást jelentett be.

A jelenség nem új, de korábban másként érték el a biztosítók, hogy akik év közben váltottak biztosítót, vagy – autó vásárlás miatt – kötöttek új kgfb szerződést, többet fizessenek. Miután a tarifa egész évben fix volt, így az év végi kampányban adtak kedvezményeket, amelyek azonban januártól már nem éltek. Néhány biztosító előszerződéssel próbált kedvezményt adni a későbbi szerződőknek is, de ezt a kiskaput a jogalkotó bezárta.

Az év közbeni díjnövekedés idén a nagy kocsik tulajdonosait jobban sújtotta, mint a kis járműveket választókat. Így például a 151 kilowatt motorteljesítmény felett egyharmados volt a drágulás, míg a 75 kilowatt alatti kategóriában – a bonus-malus besorolástól függően – 6-12 százalékkal drágult a kgfb.

MTI 2013. október 10., csütörtök

 

Az új díjak közlése után nálam is megnézheted, mennyire jön ki a díjad és érdemes-e váltanod.

Ha váltani akarsz, ne habozz, tedd meg.