Amit az új baleseti adóról tudni kell…

Mi az a balesetei adó?

Az Országgyűlés 2011. november 21-én fogadta el “A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény” (Neta tv.) kiegészítéseként a baleseti adó bevezetésére vonatkozó törvényi szabályozást. A törvényjavaslat indokolása szerint az egészségügy forrásainak bővítése érdekében kerül sor az új adónem bevezetésére. Mivel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a károsult egészségügyi ápolását fedezi, viszont a károkozóét nem, ezért ezt az adófajtát az állam a balesetet okozók egészségügyi ellátásra fordítja majd.

Ki köteles megfizetni a baleseti adót? (Kire vonatkozik ez az adófajta?)

Az új adókötelezettség azokat érinti, akikre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény (Gfbt.) szerint GFB szerződéskötési kötelezettség vonatkozik, azaz az adó alanya tehát az a személy vagy szervezet, akit vagy amelyet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötelezettség terhel.

Mennyi az adó mértéke?

Az adó mértéke az adóalap (a GFB díj és az esetlegesen megállapított fedezetlenségi díj) 30%-a, de a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira, naponta legfeljebb 83 forint/gépjármű (a fedezetlenségi díj alapján számolt összegre nem vonatkozik a napi 83 forintos limit).

Hogyan tudom meg, hogy nekem mennyivel szükséges többet fizetnem 2012. 01.01-jétől?

A 2012. évre vonatkozó csekk/számla már a baleseti adóval növelt összeget fogja tartalmazni, ezért minden esetben az ott feltüntetett összeget fizessed be.

Nekem mi a teendőm, kötelezettségem az állam felé?

Ha Te a törvény által előírt, a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat a biztosítónak megfizetted, abban az esetben nincs további tennivalód az adóval kapcsolatban, a többi a biztosító dolga (adó befizetése és bevallása).

Mikor és hogyan esedékes az adó befizetése?

A biztosítónak az adót a törvény 2012. január 1-i hatálybalépését követően, 2012. január 1-jén vagy azt követő időpontban esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell megállapítania és beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban Te a GFB díjat fizeted. Neked a 2012. január 1-én, vagy azt követő időpontban esedékes díjjal, vagy díjrészlettel együtt kell megfizetned az adót.

Az általam befizetett díjból hogyan kerül elszámolásra az adó?

A befizetett díjból az alábbi sorrendben kerülnek elszámolásra a fizetendő díjak:

  1. esedékes baleseti adó,
  2. ha van a szerződésen fedezetlenségi díj,
  3. esedékes biztosítási díj.

Mi történik, ha nem/ nem időben/ nem pontosan fizetem be a baleseti adót?

Ha a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizetsz be, akkor ezt a törvény szerint — a baleseti adó megfizetésének elsődlegessége miatt — úgy kell tekinteni, hogy részben vagy egészben a megállapított adót fizetted meg.

Ilyenkor a biztosító felszólítást fog küldeni Neked, amelyben kérni fogja a hiányzó biztosítási díj, illetve baleseti adó megfizetését, hiszen a biztosítási díj meg nem fizetése a biztosítási szerződés „díjnemfizetéssel” történő megszűnését vonja maga után.

Fontos! Ha online kötöd a biztosításodat, az adószámodat mindenképpen be kell írni a baleseti adó miatt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.