A bonus-malus rendszer megkerülése miatt bírságolt a PSZÁF

 

Kotelezo-biztositasA kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt és az egyik kapcsolódó rendeletet megsértve, nem a bonus-malus rendszer figyelembe vételével hirdetett jövőbeni kgfb-tarifákat a Wáberer biztosító, ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hárommillió forintos bírságot szabott ki a biztosítóra és megtiltotta a jogsértés folytatását.

A PSZÁF keddi közleménye szerint a felügyelet az idén áprilisban hivatalból fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indított a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. által közzétett, 2013. június 2-tól az új szerződéseknél érvénybe léptetendő kgfb-díjtarifa ügyében.

A vizsgálat szerint a biztosító az életbe léptetendő díjat nem a biztosítottak korábbi károkozásainak száma, illetve a tarifarendszerében megnevezett egyéb tényezők alapján állapította meg.

A kgfb-ről szóló törvény, illetve a bonus-malus rendszer szerinti besorolást meghatározó nemzetgazdasági minisztériumi rendelet előírásai alapján azonban a biztosítók kizárólag a bonus-malus rendszer keretein belül hirdethetnek kgfb-díjtarifákat – közölte a PSZÁF. A biztosítóknak jelenleg nincs lehetőségük ettől eltérő egyéb fogalmi rendszer, megközelítési mód alkalmazására.

A PSZÁF a hárommillió forintos bírság kiszabásánál figyelembe vette, hogy a Wáberer biztosítóval szemben az idén januárban már határozatban kellett intézkednie a kgfb-hez kötődő jogszabályok megsértése miatt, mivel a társaság a bonus-malus besorolási kategóriákon túli, további differenciálást lehetővé tevő “kármentességi korrekciót” alkalmazott – közölte a hatóság.

MTI 2013. május 28., kedd