Öngondoskodás – megelőzés: A rák nem a halál szinonimája

Öngondoskodás  –  megelőzés:       A rák nem a halál szinonimája

Ma van a rákellenes nemzetközi világnap.
A rák és a halál képzete elég rossz színben tünteti fel az emberek viszonyát ehhez a betegséghez. Pedig a rák nem feltétlenül a halál szinonimája!
Van pár szabály, amit az embernek az életében be kéne tartani, hisz az életmódunk nagyban befolyásolja esélyünket a betegség kialakulására.
Épp ma hallottam egy riportban, hogy akár 60 százalékban is rajtunk múlik, minket is „elkap-e a gépszíj”, vagy sikerül példát statuálnunk?

Egészség - öngondoskodás

Gazdálkodj az egészségeddel!

Már-már köztudott, hogy mi az, amire az életünk folyamán oda kell figyelnünk, egy percig sem feledve: az egészségünk megőrzése és egészségesnek maradni a mi felelősségünk.

Ennek érdekében mit tehetünk? Talán a sokak által „köztudott és egyszerűnek tűnő” dolgokat, úgy, mint:

  • Egészséges táplálkozás
  • Sok mozgás
  • NO dohányázás
  • NO alkohol
  • Fertőzés lehetőségének elkerülése
  • Óvatos napozás
  • Stressz kerülése

Megdöbbenve hallottam, hogy pár éve már a nőknél is vezet a tüdőrák, szemben a korábbi években gyakoribb emlőrákkal.

Új biológiai gyógyszerek is vannak már, igaz, hogy nem minden esetben lehet hatásos, viszont tény, hogy 4-500.000 Ft egy kezelés.

  • Mi van, ha nálad is hatásos lehet egy ilyen újdonság: erre fel vagy készülve? Nem lelkileg kérdezem, hanem anyagilag.
  • Hogy gondolod,  a TB meddig tudja finanszírozni ezeket a kezeléseket?

Persze biztos vannak ennél olcsóbb kezelések is, mondjuk 80-100.000 Ft alkalmanként.
Azért ez is sokkal több, mint a minimálbér, ráadásul sok esetben ezeket a kezeléseket hetenként-kéthetenként-háromhetenként adják a többi gyógyszer mellé, miközben nem biztos, hogy tudsz dolgozni.

Szerintem jobb, ha előre gondolsz ilyen esetekre is, és már most megnyitod az egészségpénztári számládat, sőt, ha teljesebb körű biztonságban szeretnéd magad és családodat tudni, akkor megnézed, milyen lehetőséged van az úgynevezett „rettegett betegségek” kockázatára biztosítást kötni.
Annak pedig külön örülhetsz, ha a családodban még senkinél nem diagnosztizáltak rákbetegséget.
Nem győzöm elégszer és elég erőteljesen hangoztatni: csak addig tudod megtenni a felkészülést – az ebben a bajban is fontos – biztonságod megalapozására, amíg egészséges vagy, nincsenek tüneteid, még nem állsz kivizsgálás alatt.

Magyarul és röviden fogalmazva: ha már megbetegedtél, a biztosítók szóba sem állnak Veled!
A biztosítók magadra hagynak, ha bajba kerültél és azután fordulsz hozzájuk. Számukra Te már nem vagy potenciális ügyfél, és én is csak „félmegoldásokat” tudok ajánlani.

Nem egy ismerősöm és üzleti partnerem járt már így, és ilyenkor én sem tudok mit mondani, hisz azt mégsem mondhatom, ami a közbeszédben normálisnak számít: „késő bánat, eb gondolat”…

Saját tapasztalatként a korábban már emlegetett szomszédnőm esetét tudom idecitálni:
Ő a férje elvesztése után megbetegedett. Természetesen minimálbérre volt bejelentve, a betegsége kapcsán leszázalékolták, hisz nem tud dolgozni.
Gondolhatjátok, hogy most mennyi a nyugdíja? Az éhenhaláshoz sok, az életben maradáshoz kevés.
Most még fizeti a kezelését a TB, de ki tudja, hogyan alakul az állami kassza a továbbiakban. (Figyelem! Nem politizálok!)
Kevés a gyerek, kevés a munkát végző és adózó ember az egyre öregedő, betegedő, munkanélküli réteg költségeinek fedezetére.
Igaz, ma már ő is megpróbál mindent megtenni a megmaradt „egészsége” érdekében, odafigyel az étkezésére, nem megy napozni, nem dohányzik, nem iszik alkoholt, ha jó a levegő, igyekszik sétálni, de a STRESSZ!
Azt nem tudja elkerülni, vagy csak nagy erőfeszítések árán és segítséggel, hiszen egyik negatív lelettől a másik negatív leletig szól az élete. Ezt pedig nagyon nehezen lehet elviselni, különösen, ha ezek az időszakok negyedévekről szólnak.
Szerencséjére olyan “mentort” talált, aki nagy segítségére van…

Gondolj bele: Te hogyan osztanád be az életedet negyedévtől-negyedévig? Tudnál nyugodt és derűs lenni? Ha igen, hogyan? Van valamilyen elképzelésed?

Egyáltalán, Te okosan gondoskodsz az egészségedről, így a hosszú, boldog életedről?

Kérlek, ha van véleményed, tapasztalatod,  alább írd be ide, hadd tanuljunk belőle, hisz mindenki története tanulságos lehet az én számomra és mások számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.